söndag 22 augusti 2010

Morbror Helges café

Min morbror Helge var inte så kry. Han hade astma precis som sin mamma (min mormor Maria) och sin syster (min mamma Vera).
För att tjäna lite pengar, så startade morbror Helge ett café i liten skala. Han höll till i sitt föräldrahem på Stockeberget 1 (där familjen Tullberg bor nu).


Här är min morbror Helges café på Stocken! Bilden är tagen ur Tullberg/Petersons bok "Stocken förr och nu".

Så här skiver Jan Tullberg och Gerhard Peterson i sin fina bok om "Stocken för och nu":
Samlingspunkt caféet
"I mitten av 1930-talet byggde Helge Andersson från Stocken en mindre byggnad för att driva en liten caférörelse (på tomten för nuvarande Gamla vägen 9). Han hade haft kaffeservering i ett av rummen i sitt föräldrahem (Stockeberget 1). Caféet blev en lyckad satsning. Det fanns en hel del ungdomar på Stocken på den tiden. De hade ingen annan plats, där de kunde träffas om kvällarna. För dem blev caféet en samlingspunkt. Där samlades man kring musik och spel eller bara för att sitta och prata. Kortspel sågs dock inte med blida ögon. Även de äldre kunde komma och dricka en pilsner. En annan fördel var att besökande på Stocken nu kunde få sig en kopp kaffe.
Under beredskapsåren stod en luftvärnskanon uppställd på ett högt berg utanför Stocken. Sommartid var beredskapssoldaterna inkvarterade i skolan på Svanvik. Det fanns musiker bland dem och en trio spelade på caféet de flesta kvällar. Levande musik förhöjde stämningen! Från grannorterna kom ungdomar gående eller per cykel. Och några klagomål från den äldre befolkningen hördes inte, vad man minns.
Den gamla cafébyggnaden revs och en större byggdes på 1950-talet (= huset Gamla vägen 9) med caférörelsen i första våningen och bostaden i den andra. Ägaren dog emellertid några år efter färdigställandet och änkan drev caféet ytterligare en tid, innan det lades ner och huset såldes som bostad."



Här är huset där Helge byggde sitt nya café!



Helges nya hus byggdes på 50-talet. Så här ser huset ut idag.

Jag fick aldrig chansen att träffa morbror Helge. Han dog i april 1955, en månad innan jag föddes. Mamma kunde inte vara med på begravningen, eftersom hon var höggravid med mig.
Huset som ni ser ovan är Helges hus som han byggde på 1950-talet, som ersättning för det gamla caféet (bilden överst).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar