måndag 17 maj 2010

Rapport från Vägföreningens årsmöte


Igår var vi på ett intressant möte, min syster och jag. Monica är ju pensionär nu för tiden och jag har lite mer tid att ta i sådant som jag inte hunnit med tidigare (hur länge det nu varar?) så vi bestämde oss för att gå på Vägföreningens årsmöte på Svanvik (bilden ovan). I huset har vår mamma gått i skola, men numera används Svanvik till möten och fester. Barnen går i skola på Ellös.

Nåväl, ordföranden i Vägföreningen Per-Magnus Bengtsson hälsade välkommen. Vi var ett 35-tal personer på plats, representerande runt 24 hus. Totalt finns det ca 140 hus/medlemmar. I en vägförening är det liksom husen som är medlemmar och inte dem som bor där i. Därför följer också medlemskapet med fastigheten, så alla måste vara med.

Vägföreningen sköter underhållet av vägarna i samhället, p-platser, omgivningarna runt vägarna, röjer och tar upp frågor med Vägverket och Orust kommun som behöver åtgärdas osv. Sedan några månader tillbaka är det till exempel 30 km hastighetsbegränsning på vägen ned genom de äldre delarna av samhället mot stora bryggan och fiskaffären.
Medlemmarna kan också säga till om sådant som man tycker behöver ordnas. Till exempel fanns det en motion på årsmötet som handlade om några popplar vid p-platserna i Hålta som man tycker skärpar ned bilarna.

Dagens viktigaste fråga var utan tvekan den som handlade om det såkallade "omprövningsförrättningen" som styrelsen tycker behöver göras för att få en aktuell uppdatering om vilka fastigheter som ska ingå i vägföreningen. Någon sådan omprövning, vilken görs av Läntmäteriet, är inte gjord sedan 1986, vilket innebär att det finns flera fastigheter i de nyare delarna av Stocken som inte är med formellt i Vägföreningen. Detta i sin tur innebär att Vägföreningen inte har någon skyldighet att till exempel sköta snöröjningen på vägarna upp till dessa fastigheter, fast det gjorts under alla år.

Jag tyckte det var en rätt komplicerad fråga att förstå och ta ställning till, helt billigt blir det inte heller när Lantmäteriet ska göra jobbet (kan säkert landa på 200 000-300 000 kr eller mer), men självklart måste det göras. Jag litar på att Vägföreningens styrelse fixar det här bra och det tyckte också de flesta som var med på mötet. Styrelsen fick vårt förtroende att sätta igång processen.
Jag tycker att alla ni andra fastighetsägare bör gå in på Föreningen Stockens hemsida (http://www.foreningenstocken.se/) och läsa under Vägförenings flik med om denna "omprövningsförrättning", för det är en kostnad som kommer att beröra er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar