onsdag 28 juli 2010

Tack för att ni finns!

En dag i sommar stannade vi till i Edshultshall.
Nere vi hamnen hittade vi en påminnelse om Sjöräddningssällskapet och den fina insats de gör i hela vårt land med sjöräddning runt kusterna och på sjöarna.



Sjöräddningssällskapet som egentligen heter Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne (SSRS) är en svensk frivilligorganisation grundad på Hotell Rydberg i Stockholm 1907.


Här i urnan på Edshultshall kan man stoppa sitt bidrag till ideella Sjöräddningsällskapet.

Sjöräddningssällskapet är ideell och finansieras av gåvor, donationer, medlemsavgifter och ersättning för beställningsuppdrag. Sällskapet driver 65 sjöräddningsstationer och har över 140 fartyg bemannade med 1 500 frivilliga. Av dem har 300 jour och ska kunna rycka ut inom 15 minuter.

Sjöräddningssällskapet ingår genom ett avtal med Sjöfartsverket som en del i den svenska organiserade sjöräddningen.
Sjöräddningssällskapets verksamhet mot allmänheten består främst av livräddning och avvärjande av omedelbar fara. Senast det blev påtagligt vilken roll Sjöräddningssällskapet spelade var när ovädret drog in över västkusten i mitten av juli och ett 30-tal båtar behövde hjälp.
Till medlemmar erbjuder man även assistans vid till exempel tekniska problem som inte innebär omedelbar risk.



Den station som ligger närmast oss på Stocken är den på Käringön, en av de mest anlitade i landet. Stationen firar 90 år i år och har varit ute på flera uppdrag i sommar. Bland annat här på Stocken 23 juli när en kvinnan drabbades av allergichock på Stocken camping. Mer om det kan du läsa på:
http://www.sjoraddning.se/karingon/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar