fredag 2 april 2010

Är det början till ett Stockenuppror?

Sedan urminnes tider har påskefyren tänts på toppen av Stockens högsta berg. En rätt besvärlig väg upp för berget som kräver sina män. Nåja, kvinnor och barn också.

När mina älskade kusiner, Ulf-Göran och Thomas, var små slet de från februari till påsk tillsammans med sina kompisar för att fylla på till en stor och fin brasa. Allt för att bräda sina jämnåriga på Gullholmen, Käringön, Mollösund, Hälleviksstrand och andra närliggande samhällen. På en given signal tändes alla brasorna och den brasa som brann längst vann och "byggherrarna" kunde glädja sig åt att vara mästare till nästa påsk.
Nu finns det inte så många barn på Stocken, så det blir några intensiva dagar innan påskafton då alla bidrar för att traditionen ska kunna hållas vid liv. Det är just et arbetet som pågåg nu.

Kusin Ulf-Göran sitter i styrelsen för Föreningen Stocken. Vet ni vad han dristade sig till härförleden? Jo, att föreslå att påskefyren skulle flyttas från höga berget tll platsen strax till vänter när man kommit in i samhället. Titta på bilden ovan och du ser dels berget, dels den tomma platsen nedanför.

Något gehör vann inte kusinens förslag. Men känner jag honom rätt ger han sig nog inte och därför kan vi räkna med att han upprepar förslaget nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar