söndag 13 juni 2010

Mollösund är ett fint litet samhälle.
Vi åker dit för att äta en glass och kolla in folk.
Vi vandrar runt också i ett av Bohusläns äldsta fiskesamhällen som fanns redan på 1500-talet.
Lite beroende på hur sillfisket gått har samhället antingen blomstrat eller också har fattigdomen haft ett järngrepp över människor, precis som på Stocken och andra samhällen utmed kusten.
I början av 1900-talet bodde här 1000 människor, men så många är det långt ifrån nu även om Mollösund har en del nybyggda hus och åretruntboende.

När jag var tonåring på 1970-talet åkte vi hit på torsdagskvällarna för allsång och dans på bryggan. Ett verkligt måste! Precis som tältbion.

Mer om Mollösund kan du läsa på www.orust.se/genvägar/omorust



Skriften över ingången till kyrkogården är lika tänkvärd nu som då och minner oss om den stränga schartaunismen som grundlades av Henric Schartau (f.27/9 1757) och som spreds via hans lärljungar.




Lennart och Karin vandrar i en gränd från fiskaffären Larssons fisk.


Husen ligger tätt på Mollösund!



Fortfarande hänger långan på tork för att bli till älskad lutfisk i juletid.

2 kommentarer:

  1. Fy jag får rysningar varje gång jag åker förbi kyrkogården i Mollösund och ser skriften "Tänk på döden".
    Var med Gunhild en gång på Mollsen och vi pratade om detta och gammal och klok som hon var så sa hon att förr i tiden när fiskarna var ute i storm och dåligt väder och fruarna var hemma och väntade på sina män då fanns alltid tankarna på döden. För henne var det naturligt och hon sa att när man har det så bra som vi har det nu så glömmer man lätt att allt kan hända och det snabbt.
    Moster var en klok kvinna så nu tänker jag på henne istället och då blir budskapet ljusare.

    Kram Veronica

    SvaraRadera
  2. Ja, vi pratade om det igår, Karin och jag, hur mycket vi saknar moster. Att gå till henne, ta en fika eller en "brun" och bara vara tillsammans.

    E

    SvaraRadera